Casa Solare

  • odnowiona kamienica na rogu ul. Skwierzyńskiej i Zaporoskiej 
  • dwu- i trzypokojowe, wysokie i jasne mieszkania 
  • efektowny penthouse na najwyższej kondygnacji 
  • budynek z windą

Kamienica na rogu ulic Skwierzyńskiej
i Zaporoskiej odzyskuje dziś swój dawny
blask i świetność.

Inwestor, Andrzej Balcer z ComoDomo, podobnie jak kiedyś Jacob Manasse, jest przekonany, że Casa Solare na rogu ulic Zaporoskiej i Skwierzyńskiej znów będzie perłą pośród kamienicznej zabudowy południowej strony Wrocławia.

Z odnawianej fasady wydobyty zostanie jej historyczny charakter, a także kunszt, z jaką została wykonana. Natomiast wymieniane instalacje oraz montowana na klatce schodowej winda zwiększają funkcjonalność pomysłu XIX-wiecznych architektów. Dzięki podniesieniu standardów, wprowadzeniu udogodnień i przemyślanemu rozkładowi wyremontowanych mieszkań zostaną one dostosowane do potrzeb nabywców.
Zachowany został został tak charakterystyczny dla kamienic podział na usługowy parter i mieszkalne piętra.

Do wyboru jest 19 jasnych, wysokich i przestronnych oraz dwu- i trzypokojowych mieszkań. Wysokość kondygnacji, zależnie od piętra, wynosi od 2,80 do 3,60 m. Mieszkania wyposażone są w drewniane, termoizolacyjne okna, kamienne parapety, wideodomofon, gniazda telewizyjne i internetowe oraz wszelkie udogodnienia, jakich ludzie oczekują od nowego lokum mającego służyć na lata, a jednocześnie nadążającego za ich życiem.
Chętny może także nabyć prestiżowy penthouse na najwyższej kondygnacji z pięknym tarasem i widokiem na Sky Tower.

Pobierz Standard Wykończenia

Casa Solare - dla szukających
wyjątkowego miejsca z bogatą
historią, o niebagatelnej,
XIX-wiecznej architekturze

Historia kamienicy Casa Solare na rogu
ulicy Skwierzyńskiej i Zaporoskiej sięga
XIX wieku.

Historia kamienicy Casa Solare na rogu ulic Skwierzyńskiej i Zaporoskiej sięga XIX wieku, gdy kupiec Jacob Manasse zlecił opracowanie rezydencji na zakupionej przez siebie działce cenionemu architektowi Wilhelmowi Hellerowi. Manasse, podobnie jak inni zamożni mieszczanie chętnie wyprowadzali się z przeludnionego Starego Miasta i osiedlali w tych okolicach ze względu na zdrowszy klimat oraz brak ich niewielkie uprzemysłowienie.

Bieg ulic Skwierzyńskiej oraz Lwowskiej, między którymi usytuowana została działka, pozwolił na zaprojektowanie okazałego budynku z symetrycznymi skrzydłami. Upiększająca go, reprezentacyjna fasada w stylu neogotyku północnego miał za zadanie podkreślić status przedsiębiorczego właściciela oraz wszystkich mieszkańców.

W zgodzie z planem dotyczącym fasady wykonano dekoracyjne obramienia okien, zdobne balustrady balkonów oraz umieszczono na elewacji kartusze herbowe.

Parter budynku przeznaczony został na usługi, natomiast wyższe kondygnacje zamieszkali dobrze sytuowani mieszczanie: kupcy, prawnicy, urzędnicy miejscy, inżynierowie oraz doktorzy medycyny.

Architekt wykorzystał dekoracyjne obramienia okien, balustrady balkonów oraz kartusze herbowe. Taka dekoracyjna i reprezentacyjna fasada była znakomitą wizytówką dla właściciela kamienicy i wszystkich jej mieszkańców. Parter budynku przeznaczony został pod usługi, na wyższych kondygnacjach zamieszkali dobrze sytuowani mieszczanie: kupcy, prawnicy, urzędnicy miejscy, inżynierowie oraz doktorzy medycyny.

Nasze Wnętrza

foto_1foto_2